Do you go to the dungeon?

Fallanteckningar för Thomas Moon, P.I.

S01E01

I en lägenhet i Stockholm står Eva Nilsson — ja, fotbollstjärnan! — och Ola Björngren (mycket riktigt, spindeln i nätet i Stockholms undre värld) och bråkar.

Dom bråkar om att Ola utpressar Eva. Han vill gå till media med att hon tog en muta för att förlora en fotbollsmatch.

Ett par dagar senare är Evas lägenhet nedbränd.

Eva kommer till vår detektivbyrå. Thomas Moon P.I.

Thomas frågar ut Eva men det är något hon döljer. Ändå känner han att att känslor mellan dom blommar upp.

Han tar på sig fallet.

Johanna Moon — Thomas' ex-fru som fortfarande arbetar som revisor på firman — skuggar Ola men blir upptäckt. På ett café frågar han varför hon följer efter honom. "Uh, hmm… jag trodde du var en gammal klasskamrat. Jag misstog mig" försöker hon. En gammal bluff. Men Ola brister ut i skratt. "Ja, det är vanligt att jag blir sammanblandad."

Någon dag senare kommer Emmanuel Anderzon — detektivparet Moons muskulösa assistent — in på kontoret där han ser Thomas ligga däckad över sitt skrivbord och vända sig i plågor. Det står en flaska på skrivbordet. En flaska med ett ämne, som ihop med speciella filmer, skulle kunna projicera drömmar… eller?

Andorzon vänder upp honom för att väcka honom, men den eld som lyser i Thomas' ögon fyller honom med fasa. Plötsligt vet han exakt vad det är för dröm. Fallet.

Det olösta fallet för två år sen. "Monstret" i kloakerna, som dom aldrig riktigt lyckades få fast eller ens identifiera.

Efter ett fåfängt försök att söka upp information om Evas ekonomi, som får Johanna att tappa all glöd att arbeta med siffror, följer hon med Thomas och Emmanuel ner i avloppen för att skingra farhågorna.

Om dom bara kan hitta den missade uppgången… men då hör dom samma monster vråla igen! Thomas känner igen allt från situationen för två år sen – samma ljud, samma fara – men nu är även Emmanuel och Johanna närvarande.

Thomas försöker fly men av misstag ramlar han in i en spelhåla där det gäng som hade mutat Eva att förlora i fotbollen — vilket inte detektiverna känner till än – sitter och räknar sina pengar. Dobbelgänget drar genast sina vapen.

Anderzon sparkar till monstret och monstret blir skadat men fortsätter förfölja detektiverna. Eva lurar in monstret i dobbelhålan och Thomas lyckas skjuta det.

Monstret faller ner för stegen utan att vi får en ordentlig kik.

Anderzon har kommit före och försöker hitta vägen ut. Men den är blockerad av ett ordentligt järngaller.

Thomas försöker med sitt vapen få dom andra att släppa sina vapen men innan dom hinner släppa brister han själv ut i gråt. Att rikta pistolen mot en människa…

Då hörs ett gnissel – det är är Anderzon som förgäves försöker bända upp gallret – men ljudet av att någon försöker öppna den dörren fyller dobbelgänget med mer fasa än monstret från avloppet…