Do you go to the dungeon?

Rogue-diskussion

Har t.ex glömt att man som rogue kan flytta 15, sneak attack, cunning action disengage, flytta 15 när någon är i melee. Om någon följer efter så blir det OA från melee fighter.

Exakt, sådan darting är ofta bättre än hide shenanigans. Fast, med hide får man iofs advantage också. (Alla advantage ger sneakbonus & kompis i melee ger också sneakbonus även om det inte ger advantage.)

Känner det ibland blir feelbad kring hide abilitien. Känner generellt kring abilities att jag vill ropa "sakta i backarna" när partyt sträcker sig efter tärningar när dom vill göra saker.

• Hide är inte något övernaturligt, det är inte en spell man kastar eller knapp man trycker på utan det är något man måste GÖRA.

• Man kan bara gömma sig när motståndarna inte kan se en. Ex vis, i buskar, bakom ett hörn, bakom tunnor, bakom pelare

• Man behöver inte slå om om man rör sig. Men, om man går ut i det öppna (även om det bara är för att rusa fram och mörda) blir man av med sin hide.

• Om man kan nå meleeattacken från sitt gömställe (ex vis om det är släckt) kan man anfalla i melee. Men det är inte så vanligt, det vanliga är att man behöver ta ett par steg i det öppna och då tappar man sin hide.

• När man gör en attack öht så blir man sen av med sin hide.

Ang "sakta i backarna" generellt så kan man "göra saker" på många olika saker i D&D. Vissa saker behöver ingen ability check men kostar tid. Vissa kostar varken ability check eller tid. Vissa saker rollar vi ut såsom att hitta rätt gömställe eller konversationsgren. Vissa saker slår man med advantage, utan advantage, eller med disadvantage. Och, att komma fram till en bra DC eller bra konsekvenser för DC:n är inte heller helt självklart. Vissa saker gör man med hjälp av slottar eller class features.

Gamla goda IIEE – intent initation execution effect – olika rollspel fokuserar olika mkt på dom olika delarna. I D&D är "execution" viktigt; HUR gör du det du vill göra? För… det kommer vara olika regler beroende på hur du gör det.

"Shit jag skyndar mig jag måste dyrka upp låset fort innan kobolderna kommer" kommer trigga en annan regel än "OK, vi har gott om tid, medan dom andra restar sitter jag och pillar lite med låset".

"Jag försöker tyst få upp låset" kommer trigga andra villkor för time checksen än "Jag skruvar och hamrar för att komma åt mekanismen" – kanske får man disadvantage på checksen om det bullrar.

Detta fokus på vad EXAKT gör du, det är en av sakerna som gör 5e till mitt allra favoritspel. Det blir fel att bara trycka på "lockpickingknappen" eller "search for traps"-knappen för det beror så mkt på omständigheterna. Det hjälper till att göra världen mer levande.

På samma sätt ställer det också krav på kampanjmaterialet. Det måste vara tydligt för SL vad som händer om spelarna börjar nudda vid kungens kropp med sina svärd etc. Och så brukar det också vara i bra kampanjer såsom LMoP, B4 och CoS.

Tyvärr är det här en av dom sakerna som är som mest orättvisa mellan casters och martials. Spells är lite mer som "jag trycker på burning hands knappen" och components gör inte mkt för att förändra det. Tyvärr.

Men, jag försöker vara generös mot roguens expertise, jag vet att rogue har betalat dyrt för sin expertise. Den höga Passive Perception används, och också gör faktiskt den höga stealth abilityn stor skillnad. OM det öht finns omständigheter där det går att gömma sig såsom pelare, möbler, buskar etc. Det är svårt att gömma sig i en kal öken eller ett tomt 1x1 rum.

(Sen är det så här också att gå till ability slag är oftast till nackdel för partyt eftersom det inför en möjlighet att misslyckas. Att kolla i skrivbordslådan när nyckeln ligger överst och synlig i skrivbordslådan då blir det ju fånigt om SL säger "slå ett investigation slag" om spelaren säger "jag kollar i skrivbordslådan". På samma sätt som dom flesta spells i femman är i grund och botten opålitliga eftersom det finns saves och slag för att lyckas med dom, vilket det inte gör för saker man kan manövrera sig fram till bland dom diegetiska elementen.)

Håhåjaja, dagens nörde-urhaspling från Sandra…

Det du skriver är väldigt vettigt. Borde fråga om det finns något att gömma sig bakom innan jag stealthar. Men i stridens hetta glöms det lätt bort. Lite rogoue frågor:

Jag är alltid lite rädd att säga ifrån som SL :p Men vi gör vårt bästa

Går det att lägga sig i bakhåll inom sin range och springa mot sin motståndare och på så sätt få en attack med advantage? Eller behöver man vara närmare?

• Om det är allra första rundan dvs fienden vet inte ens om att du finns då kan man få surprise på detta sätt men ej advantage.

• Obs, assassin (men inte dom andra rogue) dom får advantage på alla fiender som inte gjort något i striden än. Så för dom så innebär en lyckad surprise upp till två gratis advantage rundor och i den första av dom två så är alla hittar gratis crittar.

• Resten av striden måste man vara gömd inom vapnets reach.

• Det går dock att röra sig från sitt gömställe till ett nytt gömställe som är inom reach om det finns något sådant och om man inte behöver gå i det öppna mellan ställena. Exempel: i mörkret, eller i ett djungel hell.

Antar att avståndsvapen från gömställe fortfarande genererar ett advantage men också att man behöver byta gömställe?

• Man måste göra en ny hide action (kan vara cunning) men man kan välja samma ställe.

• Om fienden lyckas med en search action så kommer dom dock få advantage på stället efter ett tag och till sist är stället helt förbrukat.

Man kan med den tolkningen vara en halfling som gömmer sig bakom tanken och bara sticker ut för att göra skada.

Ja, lightfoot kan göra detta med sin "Naturally Stealthy" ability.

Men, kom ihåg att dom också behöver disengage för att undvika opportunity. Så kan bli tight med actions.